Wat is Web 2.0?

Web 2.0

Weer een term die continu gebruikt wordt. Met 2.0 wil men aangeven dat het over een nieuwe generatie websites of internet toepassingen gaat. Deze nieuwe generatie website zijn gebaseerd op content die door de gebruikers en bezoekers gecreëerd wordt.

Web 1.0 = Zenden & Web 2.0 = Delen

In het verleden werden websites gebruikt om meer over de eigen organisatie, producten en diensten te vertellen. De organisaties zonden hun eigen boodschap uit via de website en er was geen mogelijkheid voor het publiek om hierop te reageren. Geen interactie. Meestal stond er ergens op de website een contact formulier aanwezig of een email adres. Maar de interactie met de organisatie en medewerkers of de interactie met andere bezoekers werd niet gefaciliteerd. In Web 2.0 websites bestaat deze mogelijkheid wel.

Web 2.0 voorbeelden


www.wikipedia.org

Web 2.o toepassingen: Content wordt geschreven door vrijwilligers
Business model: Donaties

Wikipedia is een online encyclopedie die tot stand is gekomen door bezoekers de mogelijkheid te bieden om hun kennis te delen door het te publiceren op deze website. De kracht zit hem in de toegankelijkheid. Tuurlijk kunnen mensen foutieve informatie publiceren, maar iedereen kan deze informatie weer aanpassen. Inmiddels bevat wikipedia meer dan 3,5 miljoen artikels en zijn er discussies dat deze online encyclopedie beter is dan de Britannica.


www.booking.com

Web 2.o toepassingen: Reviews & Ratings door bezoekers, Hotel info door de hotels (niet door Booking.com)
Business model: Conversie (percentage per reservering)

De website biedt de hotels de mogelijkheid om zichzelf te profileren onder een groot aantal bezoekers en daarnaast faciliteert deze site de mogelijkheid tot online reserveringen. De bezoekers van Booking.com kunnen op 1 plek velen accommodaties vergelijken, controleren op beschikbaarheid en online reserveren.
Het verhaal en de foto’s die de hotels plaatsen worden bezoekers besproken op de website, waardoor de een potentiële bezoeker en betere vergelijking en dus een betere keuze kan maken.


www.hyves.nl

Web 2.o toepassingen: Delen van foto’s, muziek en video, status updates, chatten en mailen met vrienden
Business model: Advertenties

De website maakt het mogelijk om andere mensen met een profiel te vinden en elkaar te verbinden, door digitaal vrienden te worden. Gebruikers kunnen het eigen profiel voorzien van persoonlijke informatie zoals school, interesses en woonplaats, maar ook van foto’s, muziek en video’s. Door het toevoegen van de persoonlijke informatie worden de profielen beter vindbaar voor potentiële vrienden en alles wat geplaatst wordt op het eigen profiel is direct zichtbaar voor de vrienden, waar men het vriendschapsverzoek heeft geaccepteerd.

Dit soort websites waar relaties (vriendschappelijk / zakelijk) gelegd kunnen worden, noemen we Sociale Netwerken.

Advertenties

Over Sander van Lingen
De invloed van sociale media doet mij elke dag weer verbazen en daarom voer ik momenteel onderzoek uit naar "Het effect van sociale media op HRM"

One Response to Wat is Web 2.0?

  1. Pingback: Wat is Social Media? « Het effect van sociale media op HRM

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: